T O SLETTEBØE AS

POLICY FOR GRUNNLEGGENDE MENNESKERETTIGHETER OG ANSTENDIGE ARBEIDSFORHOLD

Vår forpliktelse

Kvalitet i alle ledd er et varemerke for T O Slettebøe AS. Kjerneverdiene våre – pålitelighet, kvalitet, tilgjengelighet og omdømme – er også nært knyttet til vårt mål om å være en ansvarlig og bærekraftig virksomhet. Vårt produktspekter omfatter så godt som alt som brukes i industriell sammenheng. Vi representerer verdens ledende produsenter i vårt nærmarked og importerer mange produkter som selges på landsbasis. Utenom salg og prosjektering har vi også en serviceavdeling som dekker de fleste behov innenfor montasje, service og reparasjon.

En omfattende forsyningskjede med mange forgreininger innebærer imidlertid også risiko for mennesker og miljø, både på produksjonsnivå og i forbindelse med utvinning av råvarer. I T O Slettebøe er vi bevisst på vårt miljømessige og sosiale fotavtrykk, og er forpliktet til å sikre at produktene vi selger er så bærekraftige som mulig. Dette inkluderer et fokus på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, som er en helt sentral del av en bærekraftig og ansvarlig verdikjede.

Vår policy for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold forklarer vår forpliktelse, vesentlige risikoområder og hvordan vi jobber for å implementere denne i praksis. Policyen tydeliggjør ytterligere hva vi forventer av leverandører (se også våre etiske retningslinjer for leverandører).

Vi overholder relevante nasjonale og internasjonale lover, regler, forskrifter og normer i vår daglige virksomhet. Som en del av denne forpliktelsen jobber vi for å implementere vårt ansvar for å respektere menneskerettighetene i tråd med FNs veiledende prinsipper for ansvarlig næringsliv og menneskerettigheter (UN Guiding Principles on Business and Human Rights - UNGP) og OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv.

Vi støtter FNs bærekraftsmål og respekterer alle internasjonalt anerkjente menneskerettigheter (fastsatt i «International Bill of Human Rights») og prinsippene fastsatt i ILOs erklæring om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet.

Som fastsatt i UNGP har alle selskaper et ansvar for å respektere menneskerettighetene, som betyr å forebygge og håndtere negative konsekvenser for mennesker i forbindelse med næringsvirksomhet.

Vi gjennomfører aktsomhetsvurderinger for å identifisere, forebygge, redusere og redegjøre for hvordan vi håndterer risiko for menneskerettighetsbrudd i vår virksomhet og vår verdikjede.

I tråd med norsk lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven), publiserer vi vår redegjørelse om våre aktsomhetsvurderinger. Vi svarer også på informasjonskrav om våre aktsomhetsvurderinger dersom eksterne parter ber om det.

Sentrale tema for T O Slettebøe

Vår egen virksomhet

Vi er forpliktet til å respektere de grunnleggende menneskerettighetene og arbeidstakerrettighetene til våre ansatte. Vi følger all relevant norsk lovgivning om arbeidsmiljø, helse, sikkerhet og miljø (HMS), mangfold og antidiskriminering, ansattes organisasjonsfrihet og personvern. Vårt daglige arbeid på disse områdene er styrt av vår personalhåndbok.

Arbeidsmiljø, HMS og likestilling

Alle ansatte skal ha et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger. Vi sikrer HMS på arbeidsplassen gjennom vår kvalitetspolicy, helse- og sikkerhetspolicy, miljøpolicy, og tilhørende prosedyrer. Disse revideres med jevne mellomrom.
I T O Slettebøe har vi en ambisjon om null skader på personell og materiell. Vi har ikke hatt noen alvorlige ulykker, og risikoen for negative konsekvenser for mennesker på vår egen arbeidsplass er lav. Ansatte skal behandles med respekt og verdighet. Uønsket belastning, mobbing og trakassering aksepteres ikke i vår bedrift.

Vi er forpliktet til å styrke mangfoldet på tvers av selskapet, som inkluderer å styrke kjønnsbalansen på ledernivå og rekruttere ansatte fra ulike nasjonaliteter. Vi aksepterer ingen form for trakassering eller diskriminering av ansatte eller andre som vi forholder oss til gjennom vår virksomhet. Selskapet arbeider aktivt for å sikre like muligheter og rettigheter og hindre diskriminering, og vi følger likestillings- og diskrimineringsloven. Vi respekterer personvernet til våre ansatte, kunder, og leverandører. Ansatte i TO Slettebøe har en forpliktelse til å behandle informasjon med aktsomhet. Dette innebærer både personvern og taushetsbelagt informasjon.

Ansatte oppfordres til å si fra om bekymringer som kan oppstå på arbeidsplassen. HMS-hendelser rapporteres via vår interne HMS-prosedyre. Vår prosedyre for håndtering av mobbing og trakassering eller annen utilbørlig oppførsel og etiske bekymringer er lett tilgjengelig for alle ansatte.

Vår leverandørkjede

For å ivareta kunders behov har T O Slettebøe et bredt produktspekter som omfatter så godt som alt som brukes i industriell sammenheng. Dette er vi stolte av, men vi er også bevisst på at en leverandør- og forsyningskjede som omfatter mange ledd, land og bransjer også innebærer risiko for mennesker og miljø, både på produksjonsnivå og i forbindelse med utvinning av råvarer.

Vi har langsiktige veletablerte relasjoner til mange stabile leverandører som sikrer en stor grad av kontinuitet i vår leverandørkjede. De fleste leverandørene våre er enten norske aktører, eller europeiske leverandører som selv er underlagt lover og regler knyttet til anstendige arbeidsforhold og økte krav om å gjennomføre aktsomhetsvurderinger knyttet til risiko for brudd på internasjonale standarder i leverandørkjeder.

En utfordring for jobben med å gjennomføre aktsomhetsvurderinger er at det store segmentet av varer for industrielt bruk – fra maskiner, verktøy, utstyr til festemidler og jernvarer – ikke har vært gjenstand for undersøkelser på samme måte som varer solgt i forbrukermarkedet og leverandørkjeden bakenfor første ledd er kompleks og uoversiktlig.

Globale utfordringer i produksjon og på råvarenivå

Vi vet at mange produkter er laget i Asia, der det i flere land er en rekke utfordringer generelt knyttet til industriproduksjon, herunder:

-              Risiko for tvangsarbeid

-              Diskriminering på arbeidsplassen, både med hensyn til kjønn og diskriminering av minoriteter

-              Manglende fagforeningsfrihet

-              Helse og sikkerhet på arbeidsplassen

-              Arbeidsbetingelser, både med hensyn til arbeidstid og lønn

Det at varer vi kjøper fra andre er produsert i Norge eller EU trenger heller ikke være en garanti for at ledd nedover i leverandørkjeden er risikofrie. En av de mest vesentlige risikoene i bransjen er mangel på transparens nedover i leverandørkjeden, og at produksjon og råvareutvinning kan finne sted i geografiske regioner der det historisk sett har vært kontroversielle forhold knyttet til menneskerettigheter. Det er store utfordringer i flere av landene som leverer råvarene (mineraler og metaller) til produktene i vår verdikjede. Blant annet er Brasil, Kina og India store leverandører av jern som er en av hovedinnsatsfaktorene til det som etter hvert ender opp som ferdige produkter. Det er dokumentert menneskerettighetsbrudd i forbindelse med utvinning i en rekke tilfeller i disse og andre produsentland. Dokumenterte brudd inkluderer tvangsflytting av lokalbefolkning og store miljøproblemer med negative konsekvenser for mennesker. Sporbarhet og informasjon om opprinnelsen til disse mineralene og metallene er imidlertid en stor utfordring – for hele bransjen og en rekke andre sektorer. Dette er en utfordring ingen selskaper kan løse på egen hånd og er en oppgave som vil ta lang tid å løse.

Vi tar vår del av ansvaret ved å sette klare forventninger til leverandører.

T O Slettebøe forventer det samme av våre leverandører som vi gjør av oss selv. Dette innebærer at alle ansatte og andre som berøres av virksomheten behandles med verdighet og respekt. Vi forventer at leverandører og andre forretningspartnere følger våre etiske retningslinjer for leverandører, som inkluderer en forventning om å følge globale minstestandarder, nemlig respekt for internasjonale menneskerettigheter og standarder for anstendig arbeid, inkludert forebygging og håndtering av tvangsarbeid og barnearbeid. Vi undersøker våre leverandører på deres forpliktelse til menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter og deres egne aktsomhetsvurderinger.

Vi ber også våre leverandører om å dokumentere sine aktsomhetsvurderinger. Hvis vi identifiserer direkte koblinger til alvorlige menneskerettighetsbrudd i noen komponenter av produktene våre, vil vi gå i dialog med leverandøren for å ta opp problemet. Hvis identifiserte overgrep ikke blir adressert og utbedret etter en rimelig tidsperiode, kan kontrakter suspenderes eller avsluttes.

Sammen med andre aktører i bransjen, leverandører, myndigheter og andre interessenter ønsker vi å bidra til en bærekraftig leverandørkjede der den sosiale pilaren ivaretas.

Link: etiske retningslinjer for leverandører

Kontinuerlige aktsomhetsvurderinger

Vår forpliktelse til å respektere menneskerettigheter og standarder for anstendig arbeid er implementert i tråd med UNGP og OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv (figur 1). Denne tilnærmingen innebærer blant annet at:

  • Øverste ansvar ligger hos selskapets ledelse og styre.
  • Forpliktelsen og tilhørende policy forankres i selskapets styringssystem og rutiner.
  • Alle ansatte gjøres oppmerksom på våre forpliktelser og sin rolle i å bidra til gjennomføring.
  • Vi gjennomfører aktsomhetsvurderinger for vår leverandørkjede og krever det samme fra våre leverandører.
  • Vi etablerer rutiner for regelmessige aktsomhetsvurderinger og rapportering i tråd med åpenhetsloven.
  • Vi følger opp informasjon om negative konsekvenser og vesentlige risiko for ansatte og andre berørt av vår virksomhet.
  • Vi skal ha en lav terskel for å ta opp problematiske forhold, enten de skulle oppstå internt eller gjennom våre forretningsforhold.
  • Etterlevelsen av vår policy for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold gjennomgås årlig.

 

 

 

 

 

Figur 1.

De seks trinnene i OECDs modell for aktsomhetsvurderings-prosessen

 

Kilde: OECD

Ansvar

Policyen er godkjent av styret. Daglig leder er ansvarlig for gjennomføringen.

Åpenhet om hvordan vi jobber med respekt for menneskerettigheter

I samsvar med åpenhetsloven publiserer vi redegjørelsen om våre aktsomhetsvurderinger på vår nettside. Vi publiserer oppdatert redegjørelse årlig.

Vi svarer på henvendelser i samsvar med åpenhetslovens informasjonsplikt.

Kontakt: post@sletteboe.no

Referanser

FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP)

OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper

OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv

Åpenhetsloven

 

Godkjent av styret: 21.03.2023